woensdag 13 januari 2010

Verstandig geld lenen, informatie

Een groot gedeelte van de Nederlanders raakt in de schulden. Iedereen leent makkelijker en spaart lang niet zoveel als vroeger. Soms is het niet te voorkomen en heeft men onverhoeds geld nodig om iets essentieels te bemachtigen dat benodigd is. Het is dan mogelijk een geldlening af te sluiten waardoor je op het moment dat het benodigd is het product meteen kunt kopen. Desondanks heeft geld lenen ook nadelige aspecten en kan sparen slimmer zijn. Bij geld lenen ben je verplicht om elke maand een gedeelte van de geldlening af te betalen, en het is verplicht rente te betalen. Wat betreft lenen is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je geen onnodig risico loopt en neem eerst deze tips eens door.

Neem een lening passend bij je budget
Maak van tevoren een berekening van je financiële mogelijkheden tijdens de gehele looptijd van de geldlening. Ben je in staat elke maand de terugbetaling voldoen zonder dat andere benodigde zaken onbetaalbaar worden? Is dit niet het geval, dan is lenen onverstandig.

Zorg dat je een looptijd kiest passend bij dat wat je met je krediet koopt
Hoe langer de aflossingsperiode, hoe minder men maandelijks betaalt. Het is niet bepaald realistisch als je voor een geldlening waarmee je op dit moment een motor koopt over 15 tot 20 jaar nog steeds aflossing moet terugbetalen. Kies de beste combinatie van een zo kort mogelijke looptijd bij zo laag mogelijke maandelijkse lasten.

Laat je niet verleiden door lage rentes
Iedereen kent ze wel - die advertenties op tv, internet en in de krant over hoe goedkoop je tegenwoordig wel niet kunt lenen. De aanbiedingen zien er op het eerste gezicht erg voordelig uit maar vaak schuilt er dan ook een addertje onder het gras. Wat vaak het geval is dat de rente in eerste instantie lager is in verband met een actie periode maar dat je na deze periode duurder uit bent op de lange termijn. Na de actie periode wordt de rente verhoogd.

Denk van tevoren goed na
Geld lenen betekent meer financiële mogelijkheden, maar het betekent ook dat je de geldlening terug moet betalen. Bekijk dus wat een krediet voor je maandlasten betekent. Om te kijken of je elke maand een bepaald bedrag aan rente en aflossing kunt terugbetalen, zet je gedurende enige tijd elke maand een bepaald bedrag opzij in een spaarpot. Zo merk je zonder enig risico of je elke maand zo'n bedrag kunt betalen.

Oppassen met spaarkredieten
Met een spaarkrediet spaar je niet! Je bouwt een kapitaal op met de premie die je betaalt. De betaalde premie wordt belegd en het is nog maar de vraag of je aan het eind van de lening genoeg hebt om de geldlening af te lossen.

Denk goed na over de stijging van de lasten
Met een lening nemen de vaste lasten toe. De aflossing van een krediet is een vaste last: houdt hierbij rekening met je uitgavenpatroon. Zorg dat je vooraf precies weet wat je maandlasten zullen zijn na het aangaan van de lening.

Voordat je overgaat een krediet af te sluiten neem dan rustig de tijd om je te oriënteren en laat je eventueel adviseren welke krediet het beste bij je past. Een krediet is in principe verantwoord als je de maandlasten kunt opbrengen en daarnaast nog voldoende geld kunt wegleggen voor andere grote uitgaven. Let ook goed op de voorwaarden zoals de mogelijkheid tot vervroegde aflossing want voor je het door hebt zit je jarenlang vastgeketend aan een te dure geldlening.

Over de Auteur

G.J. Berends is een medewerker van één van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van een voordelige hypotheek of een goedkope lening publiceert hij regelmatig artikelen over financiële onderwerpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten